Gyermekszív 2000 Alapítvány

Gyakran Ismételt Kérdések


Hogyan jelentkezhetek?

Mivel már nem szervezünk foglalkozásokat, nálunk már nem lehet :(

Hány éves korban érdemes kezdeni az úszást?

A gyakorlat azt mutatja, hogy az 5 éves kor az ideális. Nyilván adódhatnak jelentős egyéni különbségek. Amit egy gyermek 4 éves korában nehezen tanul meg, 5 - 5és fél éves korában sokkal könnyebben sajátít el. Erre az életkorra sokat fejlődik mozgáskészségben és figyelemben egyaránt.

A csecsemőúszásbeli gyakorlat, milyen előnyt jelent a gyermek nagy korára az úszástanulásban?

Úgy tűnik, nem sokat. A csecsemők esetében létezik az u.n. búvárreflex, amely képessé teszi őket a merülésre. Ez a reflex később eltűnik. A csecsemőúszás tulajdonképpen nem szó szoros értelmében vett úszás, inkább vízi gyakorlatok sora. A szakirodalom szerint elsősorban a csecsemők ellenálló képességér és fizikai állapotát fejleszti.

Mit tehetünk, hogyha a gyermek fülfájós?

Várjunk türelemmel. Ahogy a gyermek fejlődik, gyakran előfordul, hogy egy-két éven belül megszűnik ilyen irányú érzékenysége és alkalmassá válik vízi munkára. Ha fontos, hogy ússzon, néhány helyen egyénre szabottan füldugót is készítenek, amely valóban jól szigetel.

Könnyebben megfázik-e az asthmás gyermek a 27 fokos hőmérsékletű vízben, mint az egészséges gyermek?

A tapasztalat azt mutatja, hogy nem. Ugyanúgy foglalkoztatható ilyen hőmérsékletű vízben, mit társai. Nyilván más jellegű foglalkozást kell szervezni a 30 fokos tanmedence vízében, mint a "nagy vízben". Mind a kettőben lehet pl. úszást tanítani a kezdőknek, de a hűvösebb vízben dinamikusabb felépítésű órákat kell szervezni. (Ez már oktatási kérdés.)